SSS

Ortodontist Nedir?

Ortodontist, “ortodonti” konusunda uzman kişidir. Tıp fakültesinden mezun olan  doktorların daha sonra beyin cerrahisi, dermatoloji, ortopedi gibi dallarda uzmanlaşmaları gibi diş hekimliğinde de uzmanlık dalları mevcuttur.

Ülkemizde Ortodonti Uzmanı olabilmek için 5 senelik diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra diş hekimliğinde uzmanlık sınavında başarılı olup ardından 4 sene süren uzmanlık eğitiminin de bitirilmesi gerekmektedir. Yani sadece kursa giderek ortodontik tedavi yapılabilmesi mümkün değildir ve mutlaka “uzmanlık belgesi” gereklidir.

Ortodontide önemli olan sadece dişlerin düzgün bir sıraya dizilmesi değil, bunun çene kemiği ve diş eti gibi çevre dokulara zarar vermeden ve zaten düzgün olan yüz formunu ve profilini bozmadan yapabilmektir.

Ortodontist, iki asıl görevi vardır. Biri çene ilişkilerinin düzenlenmesi, diğeri ise çenede dişlerin düzgün bir şekilde dizilmesi, ideal gülüşün kazandırılmasıdır.

Ortodontik Tedaviye Başlamanın Yaşı Var Mıdır?

Ortodontik tedaviye başlama yaşında alt sınır vardır ancak bir üst yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Yani 4 yaşında bir çocuğun çenesi geride diye tedavi başlanmaz, ya da dişlerinin arasındaki boşluklar kapatılmaz. Doğru zamanlamanın beklenmesi gerekir.

İdealde 7 yaşından itibaren ortodontist kontrolleri başlamalıdır.

Ortodontik tedaviye başlamak için hiç bir yaş geç değildir. Farklı yaş gruplarında farklı ortodontik tedavi seçenekleri çözüm olmaktadır ancak diş hareketi her yaşta mümkündür.

Tellerim Takılırken Ağrı Duyar mıyım?

Hayır. Küçük yaştaki çocukların bile kliniğimizi her ay gülerek ziyaret etmelerinin sebebi de budur zaten. Ortodontik tedavi esnasında iğneler değil sadece yapıştırıcılar kullanılır. Dişlerin üzerine teller (braketler) yapıştırılır. Dolayısıyla seanslarda ağrı-acı duyulmaz.

Ortodontik Tedavinin Ücreti Nedir?

Her bireyin diş ve çene problemi farklı olup gereken tedavinin süresi, kullanılacak malzemeler farklılık göstermektedir. Dolayısıyla her hasta için ancak muayeneden sonra fiyatlandırma yapılabilmektedir.

Muayenelerimiz ücretlidir ancak tedaviye başlanıldığında tedavi ücretinden muayene ücreti düşülmektedir.

Tedavi fiyatları muayene etmeden verilemese de tedavi şekillerine göre bir sıralama yapmak mümkündür. “Lingual tedavi” (dişlerin arkasından yapılan görünmez tedavi) en pahalı tedaviyken, bunu şeffaf plaklarla yapılan “Invisalign” takip eder, arkasından “seramik braket”lerle (dişlerin ön yüzüne yapıştırılan şeffaf braketler) yapılan tedavi gelir. Bütçe anlamında en uygun olan ise sıklıkla tercih edilen gri görünümlü “metal braket”lerin kullanılmasıdır.

Hastalara bütün alternatiflerin fiyatları sunulur. Hasta kendi tercihini yapmakta özgürdür.

Kliniğimizde kullandığımız malzemelerin tamamı Amerika ve Avrupa üreticilerinden sağlanmaktadır..

Hastaların ödemesini kolaylaştırmak için ödemeler aylık taksitler halinde alınmaktadır.

18 yaşın altındaki bireylerin devlet hastanelerinden sevk alma hakkı vardır. Bu sayede hastalarımız kliniğimizde yapılan ortodontik tedaviler için yaptıkları ödemelerin bir kısmını devletten geri alabilmektedir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Ortodontik tedavi süreleri vakanın tipine göre değişiklik göstermekte olup, ortalama bir tedavi yaklaşık 18 ay sürmektedir. Bu süreçte aylık kontrollerin yapılması gerekmektedir.

Tellere iyi bakılmadığı, hastaya düşen görevlerin uygulanmadığı ve düzenli kontrollerin aksatıldığı durumlarda tedavi süresinin uzayacağı kesindir.

Tedavi süresini azaltmakta kullanılan malzemenin kalitesinin, hekimin bilgi ve tecrübesinin rolü büyüktür.

Ortodontik Tedavi Dişlerime Zarar Verir mi?

Hayır. Tedavi süresince diş temizliği için neler yapılması gerektiği tüm detaylarıyla hastaya anlatılmaktadır. Genellikle ortodontik tedavi sonrası hastanın diş fırçalama alışkanlıkları gelişmiş, eskisinden daha iyi fırçalar duruma getirilmiş olmaktadır.

Ancak bazı hastalarda fırçalama alışkanlığı oluşmamakta ve diş etlerinde büyümeler ya da çürük başlangıçları gözlenmektedir. Ne yazık ki dişlerine özen göstermeyen hastalarda ortodontik tedaviye başlamamaktayız.

Tellerin sökümü sırasında altlarındaki yapışkanlar çıkarılmakta ve dişler tekrardan temizlenip parlatılmaktadır. Dolayısıyla eskisinden farkı olmamaktadır.

Ortodontik tedavi her zaman dişlerin kesilip kaplanarak elde edilen sonuçlardan daha doğal ve sağlıklı bir alternatiftir.

Facebook
Instagram